logo linkedin
logo facebook
logo youtube
logo international trade
logo international trade
Bekijk alle cases Ga terug

" De jobzekerheid binnen de sector is groot en er zijn er ook heel wat doorgroeimogelijkheden. "

Ninia Baert

leerkracht opleiding Internationaal Transport & Goederenverzending, Spectrum Gent

Eerste opleiding Internationaal Transport en Goederenverzending in Oost-Vlaanderen

Twee jaar geleden wil het Spectrum in Gent een nieuwe opleiding starten. De opleiding moest waardevol zijn voor de regio. Ver moesten ze het niet zoeken: ‘De Gentse haven is vlakbij en schreeuwt om werkkrachten in de logistieke sector. Bovendien zou dit de eerste en enige opleiding in Oost-Vlaanderen zijn.’ Tal van redenen dus om te starten met een se-n-se (opleiding Secundair-na-Secundair) Internationaal Transport en Goederenverzending. Aan het woord is Ninia Baert, leerkracht in deze richting.

“We willen onze leerlingen perspectief bieden. Veel leerlingen willen verder studeren, maar dan eerder een kort traject, geen jaar of drie. Dan biedt deze opleiding een goede oplossing. En de ambitie van onze leerlingen is groot; er zijn er die ook zelf een bedrijfje willen opstarten.’

De stage en de praktijkgerichte vakken zijn de sterke punten van de opleiding. Bovendien is er een vak dat zich enkel toespitst op bedrijfsbezoeken en seminaries. De leerlingen kiezen zélf het bedrijf dat ze bezoeken, wat het voor hen een pak interessanter maakt. Ook in de taalvakken (Nederlands, Frans, Engels en Duits) ligt de nadruk op de praktijk: geschreven handelscorrespondentie en telefoongesprekken.

Van bij de start trok LOGOS mee de kar. Zij zorgden voor de contacten binnen de sector, het didactisch materiaal en de uitwerking van de leerplandoelstellingen.”