logo linkedin
logo facebook
logo youtube
logo international trade
logo international trade
Bekijk alle cases Ga terug

" Ik koos voor de graduaatsopleiding omdat je dan de helft van je studietijd doorbrengt op de werkplek. Daardoor sluiten theorie en praktijk veel beter op elkaar aan. "

Veronique Cornière

Junior Douane Declarant, Katoen Natie

De job van douanedeclarant biedt me uitdagingen

Veronique Cornière volgt na de middelbare school een opleiding in de zorgsector. Maar ze merkt dat haar hart er niet ligt. Ze beseft dat een kantoorjob meer aansluit bij haar persoonlijkheid. Haar oog valt op de graduaatsopleiding Transport en Logistiek van de AP Hogeschool Antwerpen.

“Ik zocht naar een uitdagende job waarin ik kon doorgroeien. In mijn zoektocht kwam ik terecht bij de logistieke sector. En dat wekte mijn interesse”, vertelt Veronique. “Daarom ging ik naar de opendeurdag van de AP Hogeschool Antwerpen, waar je de bacheloropleiding Supply Chain Management kunt volgen. Net op dat moment, in 2019, gingen ze van start met een graduaatsopleiding Transport en Logistiek. Ik besloot om me daarvoor in te schrijven.”

“Waarom ik voor de graduaatsopleiding koos? Omdat je dan de helft van je studietijd doorbrengt op de werkplek. Daardoor sluiten theorie en praktijk veel beter op elkaar aan. Die aanpak leek me wel iets.”

Eerste keuze? Douanedeclarant

In de graduaatsopleiding van AP Hogeschool Antwerpen kunnen studenten kiezen om af te studeren als douanedeclarant of assistent-dispatcher. Voor Veronique was het een gemakkelijke keuze: “Ik wist al snel dat ik graag douanedeclarant wilde worden.”

“Het is een job met veel verantwoordelijkheid”, weet Veronique. “Want jij zorgt ervoor dat de import en export van goederen vlot verloopt. Daarnaast veranderen de omstandigheden, en dus ook de douaneregels, voortdurend. Denk maar aan de Brexit. Dat is de uitdaging die ik zocht.”

Praktijkopleiding bij Katoen Natie

Om een geschikte stageplek te kiezen, organiseert de hogeschool een speeddate. Zo maken studenten en bedrijven op een eenvoudige en doeltreffende manier kennis met elkaar. En zo komt Veronique terecht bij Katoen Natie.

Jannes Van Welden, MD Katoen Natie Customs Service, vertelt waarom zijn bedrijf mee in dit opleidingsprogramma is gestapt. “Je vindt heel moeilijk goede douanedeclaranten op de arbeidsmarkt. Het is inderdaad een job met veel verantwoordelijkheid. Een kleine fout op een aangifte kan grote financiële gevolgen hebben. Denk aan containers vol goederen die een tijdlang vastzitten aan de grens. Om over de boetes nog maar te zwijgen.”

“Daarom moeten douanedeclaranten de douanewetgeving en de logistieke processen door en door kennen. Ze werken ook nauw samen met de expediteur. Dus communicatief moeten ze sterk staan.”

Theorie omzetten in praktijk

Volgens Jannes is het AP-werkplekleren de ideale manier om studenten klaar te stomen voor het echte werk. “Ze zetten de theorie onmiddellijk om in de praktijk. En krijgen het vak zo sneller onder de knie. Ondertussen leren ze onze bedrijfscultuur kennen en volgen wij hun ontwikkelingen op de voet.”

“Momenteel hebben we nog een studente onder onze vleugels. En dat gaan we in de toekomst nog meer doen”, bevestigt Jannes. “Omdat investeren in opleidingen en begeleiding rendeert. Het is een win-win voor werkgever én werknemer.”

Elke dag iets nieuws

Ondertussen werkt Veronique al twee jaar bij Katoen Natie en heeft ze een vast contract op zak. “Ik ben zeer blij met mijn keuze. Douanedocumenten opstellen, is een uitdagende job. Al klinkt het misschien niet zo”, lacht ze. “Dankzij de verscheidenheid aan klanten en goederen brengt elke dag iets nieuws. Als douanedeclarant stop je eigenlijk nooit met bijleren.”

“Veronique mag trots zijn op het traject dat ze heeft doorlopen. De douanewereld is een complexe wereld. Maar zij voelt zich er helemaal thuis”, weet Jannes.

Wil je meer weten over de logistieke sector en over de beroepen? Check het hier. Je weet al welke richting je uit wilt? Schrijf je in voor een opleiding. Of mail je vraag naar info@internationaltrade.be.

10/02/2022