logo linkedin
logo facebook
logo youtube
logo international trade
logo international trade

Nieuws binnen de sector

Blijf op de hoogte van de alledaagse topics binnen de sector van de internationale handel, het vervoer en de logistiek.

Categorieën

18-04-2024

Beroepenrally On the move bij Distrilog

Voor de 7de keer werkte LOGOS mee aan "On The Move", een beroepenrally voor leerlingen uit het 4de jaar secundair. De sector maakt met de beroepenrally een link tussen onderwijs en arbeidsmarkt en stimuleert jongeren om door te stromen naar een sectortechnische opleiding of naar jobs die bij hen passen.

Lees meer

02-04-2024

Haven Oostende boekt opnieuw beste financiële resultaat sinds 1998

In 2023 slaagde Haven Oostende erin om nieuwe trafieken aan te trekken, bijvoorbeeld op het vlak van stukgoed en bulk. Historisch was Haven Oostende sinds 2013 qua volume voornamelijk aangewezen op de aanvoer van grind en zand. Door diversificatie naar bijvoorbeeld meststoffen, staal, auto’s en containertransport via estuaire vaart, is ze minder afhankelijk geworden van de conjunctuurgevoelige aanvoer van grind en zand.

Lees meer

26-03-2024

AP Hogeschool speelt met graduaat Terminalbeheer in op behoefte haven

Binnen het graduaat Transport en Logistiek lanceert AP Hogeschool vanaf september 2024 de afstudeerrichting Terminalbeheer. Opleidingscoördinator Dimitri Popelier licht toe hoe de nieuwe richting in samenspraak met de havengemeenschap tot stand kwam.

Lees meer

04-03-2024

Zuidnatie bouwt nieuw magazijn voor staalbehandeling

Het Antwerpse Zuidnatie gaat komende zomer van start met de bouw van een magazijn voor de bewerking van staal. In het Zuidnatie Slitting Center (ZSC) kan staal tot 32 ton versneden worden. Met de nieuwe installatie gaat een investering van 13,5 miljoen euro gepaard.

Lees meer

29-02-2024

DHL verlengt samenwerking met Formule 1 en verdubbelt het wagenpark op biobrandstof

Dinsdag 27 februari kondigden DHL en Formula 1 een meerjarige verlenging van hun partnerschap aan, waarmee de levering van de FIA ​​Formula One World Championship-evenementen wereldwijd wordt voortgezet. Met meer dan 40 jaar expertise in motorsportlogistiek viert DHL zijn 20e verjaardag als officiële logistieke partner van de Formule 1, waarmee het de langst bestaande Global Partner van de sport is.

Lees meer

05-02-2024

Fiege vestigt zich in site van Prologis

Logistiek dienstverlener Fiege verhuist een deel van zijn activiteiten van Duitsland naar de site Boom DC2 in België. Projectontwikkelaar Prologis verhuurt zo 25.000 m² van dit nieuwbouwcomplex op lange termijn.

Lees meer

30-01-2024

Spoorverbinding Genk-Zeebrugge van start

De nieuwe goederenspoorverbinding tussen de havens van Genk en Zeebrugge maakte donderdagmiddag haar maiden trip. Het eerste konvooi werd uitgezwaaid door Vlaams mobiliteitsminister Lydia Peeters en Infrabel-CEO Benoît Gilson. Tot 2026 kan het project rekenen op 200.000 euro jaarlijkse steun van de Vlaamse overheid.

Lees meer

29-01-2024

Havenwereld op Droogdokkensite moet mensen dichter bij het water brengen: “En jongeren warm maken voor een job in de sector”

Met Havenwereld als nieuwe naam, moet er in 2026 een nieuw maritiem belevingscentrum verrijzen op de Droogdokkensite op het Eilandje. Het centrum, waarin de haven centraal staat, wordt ontwikkeld door de provincie Antwerpen in samenwerking met Port of Antwerp-Bruges.

Lees meer

04-01-2024

Zes jaar North Sea Port: Daan Schalck over de ambities van de haven

North Sea Port bestaat als Nederlands-Vlaamse fusiehaven zes jaar. Over de grens heen in het havengebied resultaten realiseren, was de ambitie om zo verder te groeien tot een Europese tophaven.

Lees meer

14-12-2023

Theo Timmerman: dispatcher wegvervoer bij Transuniverse

Benieuwd naar het beroep van dispatcher wegvervoer? Theo legt uit wat zijn beroep zo interessant maakt en over welke competenties hij dient te beschikken.

Lees meer

05-12-2023

Logistieke dienstverleners met het Gateway²Britain kwaliteitslabel

Gateway²Britain is het kwaliteitslabel voor dienstverleners die kmo-bedrijven met een one-stop-shop service ondersteunen met de import- en exportprocessen van en naar het Verenigd Koninkrijk. VIL zorgt voor de screening van de dienstverleners via een certificatieprogramma met bijhorende controles. Corneel Geerts, Deny Logistics, Mainfreight en Ziegler behaalden het label.

Lees meer

17-10-2023

Duurzaamheid: welke initiatieven nemen de grote rederijen?

In het meest recente Flowsmagazine omtrent duurzaamheid, leggen we aan de grote rederijen de vraag voor welke acties zij concreet ondernemen en wat het oplevert. MSC en Hapag Lloyd deden hun acties uit de doeken.

Lees meer

08-08-2023

Huts boekt met Katoen Natie op een na beste resultaat ooit

De logistieke reus Katoen Natie van Fernand Huts is er in 2022 in geslaagd de winst veel sterker te doen stijgen dan de omzet. Voor 2023 durft Huts geen prognose te maken wegens de zwakkere economie.

Lees meer

01-08-2023

Antwerps havenbedrijf Victrol wint Sustainable Port Award 2023

Victrol, een familiebedrijf gevestigd in het Antwerpse havengebied, is de winnaar van de Sustainable Port Award 2023. De prijs wordt toegekend aan een bedrijf dat zich dubbel en dik inzet voor een duurzame economie. Finalisten International Car Operators, Boluda Towage en TotalEnergies grijpen met hun projecten net naast de hoofdvogel.

Lees meer

17-07-2023

Van Moer Logistics wint nieuwe concessie voor trimodale terminal Brussel

De Haven van Brussel heeft de concessie van Van Moer Logistics voor de containerterminal op de Monnoyerkaai verlengd. De terminal zal ook in omvang verdrievoudigen om plaats te bieden aan nieuwe logistieke activiteiten.

Lees meer

23-05-2023

Peter Lagey gestart als sustainability manager bij Ziegler Belux

Peter Lagey startte op 1 maart 2023 als sustainability manager bij de logistieke dienstverlener Ziegler Belux, na een carrière bij VIL en Multimodaal Vlaanderen. “Ik wil het verschil maken tussen woorden en daden”, zegt hij.

Lees meer

22-05-2023

Lynze Meesters: surveyor bij SGS

Benieuwd naar het beroep van surveyor? Lynze legt uit wat haar beroep zo interessant maakt en over welke competenties ze dient te beschikken.

Lees meer

09-05-2023

Opleiding Transport/Logistiek CVO-LBC: “Tot 95% uitstroom naar werk”

Susanne Schiltz is coördinator van de opleiding Transport & Logistiek Medewerker van CVO-LBC in Berchem en geeft zelf al 22 jaar les. De meeste cursisten kunnen na de opleiding aan de slag in de sector.

Lees meer

04-05-2023

Daarom kozen zij voor een opleiding / carrière in de logistiek

Waarom begint iemand aan een opleiding of een carrière in de logistiek? Dat was het uitgangspunt van Flows in een kort gesprek met verschillende profielen. Onder hen studenten, maar ook werkstudenten, pas afgestudeerden, trainees en een zij-instromer. Dat leverde heel diverse verhalen en leuke inzichten op. Maar over één ding zijn ze het allemaal eens: de logistieke sector is een veelzijdige interantionale omgeving waar er veel mogelijkheden voor een prachtige toekomst liggen...

Lees meer

02-05-2023

Sandra De Canck: “Bedrijfsleven moet meer openstaan voor onderwijs”

In het Flowsmagazine rond opleiding stelt Sandra De Canck de nieuwe opleiding Internationaal transport en logistiek in het secundair onderwijs voor. Het Go! Koninklijk Atheneum Antwerpen wil zo de kloof tussen het onderwijs en het bedrijfsleven dichten.

Lees meer

27-04-2023

#stappennaarwerk: Arbeidsbegeleiders ondergedompeld in jobkansen transport en logistiek

In Zeebrugge dompelden zes sectorfondsen de begeleiders van niet-beroepsactieven onder in de wereld van transport en logistiek en omgekeerd. Het is de bedoeling om zulke infodagen uit te rollen naar andere regio’s met veel vacatures.

Lees meer

24-04-2023

LOGOS: “We vormen een brug tussen potentiële kandidaten en bedrijven”

In het Flowsmagazine rond opleiding en carrière, legde Flows we het oor te luisteren bij LOGOS. Dat is het opleidingsfonds van het paritair comité voor de bedienden uit de internationale handel, het vervoer en de logistiek. Greet Adriaenssen en Siegfried Desmalines geven meer uitleg.

Lees meer

18-04-2023

Catrien Scheers: “Wat ons bindt, is respect en passie voor logistiek”

In het Flowsmagazine rond opleiding en carrière, legt Catrien Scheers uit wat de logistieke sector zo bijzonder maakt. Samen met haar man leidt ze het familiebedrijf Fast Lines Belgium, met hoofdkantoor aan de ‘mooie Scheldekaaien’. Ze moedigt divers talent aan om de kaart van de logistiek te trekken.

Lees meer

17-04-2023

De Naeyer (KdG): “Vandaag neemt supplychainmanager mee beslissingen”

Katleen De Naeyer (KdG) komt aan het woord over de samenwerking met bedrijven en het warm maken van jongeren voor logistiek. 

Lees meer

17-04-2023

Havencentrum brengt met stakeholders haven dichter bij werkzoekenden

Uit het recentste Flowsmagazine rond opleiding en carrière: we nemen een kijkje in het Antwerpse Havencentrum, dat samen met Port of Antwerp-Bruges en VDAB een studie maakte over werken in de haven. 

Lees meer

11-04-2023

Hintjens (AP): “We laten jongeren zien hoe veelzijdig logistiek is”

Joost Hintjens van de Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen deelt zijn visie. Joost Hintjens is sinds 2005 lector logistieke vakken aan Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen. Daarnaast is hij onderzoeker aan zowel Artesis Plantijn Hogeschool als aan de Universiteit Antwerpen, departement Transport en Ruimtelijke Economie.

Lees meer

11-04-2023

Christa Sys: “Opleiding Logistiek brengt je in vervoering”

In het recente Flowsmagazine had Christa het over de uitdagingen voor de opleiding Logistiek. Sys doceert aan de faculteit Bedrijfswetenschappen en Economie van de Universiteit Antwerpen (UA). Ze is houder van de BNP Paribas Fortis Leerstoel Transport, Havens en Logistiek en promotor van de Leerstoel Dennie Lockefeer. Haar onderzoek spitst zich toe op het domein van maritiem transport, meer specifiek de containervaart. De geknipte persoon om ons wegwijs te maken in de opleidingen logistiek.

Lees meer

20-03-2023

Bleckmann breidt uit in België met 60.000 m2 

De groei die Bleckmann ingezet heeft, zet zich voort. De expert in Supply Chain Management (SCM) voor mode- en lifestylemerken breidt uit met ruim 60.000 m2 aan warehouse oppervlakte, op drie strategische locaties in België, het logistieke hart van Europa. De distributiecentra in Herentals, Grobbendonk en Belsele ondersteunen de groei van de klanten, die profiteren ook mee van de groeimogelijkheden en extra logistieke flexibiliteit van Bleckmann.

Lees meer

09-03-2023

Jobdag Gosselin op 25 maart

Gosselin organiseert jobdag om bedrijfsgroei bij te benen. Met meer dan 900 werknemers verspreid over 34 landen staat Gosselin sterk in haar schoenen. Maar het bedrijf blijft groeien, en biedt jobmogelijkheden in alle afdelingen. Alle vacatures ingevuld krijgen, is de boodschap. Daarom organiseert het HR-team een jobdag om geïnteresseerden een uniek inzicht te geven in het reilen en zeilen van deze internationale speler in de logistiek.

Lees meer

06-03-2023

Opleidingscentrum voor treinbestuurders opent in Antwerpen: "Op 12 maanden leer je een trein veilig besturen"

In Antwerpen is een nieuw opleidingscentrum voor treinbestuurders geopend, het Rail Competence Center. Kandidaten leren er op 12 maanden tijd een trein veilig besturen. Alle treinmaatschappijen kunnen er hun personeel les laten volgen.

Lees meer

30-01-2023

Wallenius Wilhelmsen werft aan voor grote vraag stukgoed

Wallenius Wilhelmsen betreurt dat in 2022 door disrupties “minstens 10%” van de scheepscapaciteit onbenut bleef, waardoor niet volledig aan de grote vraag naar stukgoed kon worden voldaan. De roro-operator zal extra mensen aanwerven.

Lees meer

24-01-2023

Leen Struyf (Boeckmans): “Breakbulkdame in hart en nieren”

Leen Struyf versterkte op 14 november 2022 het outside-salesteam bij het Antwerpse scheepsbedrijf Boeckmans. Haar focus ligt vooral op de commerciële vertegenwoordiging van breakbulkrederijen. “Ik ben in hart en nieren een breakbulkdame”, vertelt ze.

Lees meer

24-01-2023

Yusen Logistics start bouw geautomatiseerde farmahub Gembloux

In Gembloux heeft Yusen Logistics de eerste kolom geplaatst van zijn nieuwe warehouse voor de internationale farmagigant GSK. De investering betekent een bevestiging voor ons land als strategisch centrum voor de logistiek van vaccins.

Lees meer

17-01-2023

Zwitserse Bertschi maakt multimodale terminal in North Sea Port tweemaal groter en doet spoorvervoer groeien

Bertschi Group heeft zijn terminal in Terneuzen in oppervlakte zo goed als verdubbeld. Dat is nodig om de stijgende vraag naar spoorvervoer voor het transport van chemische producten van en naar North Sea Port het hoofd te bieden.

Lees meer

22-12-2022

Geen koffie zonder haven!

Het verhaal van een koffieboon tot een heerlijk kopje koffie. Wat gebeurt er allemaal voor je dat kopje 's morgens kan drinken? Welke beroepen spelen allemaal een rol in deze keten?

Lees meer

08-12-2022

Stijn en Roland (Railtraxx): “Never a dull day in the railway”

Stijn Vander Stichele en Roland Vansant, allebei 34, afkomstig uit de Kempen, hebben sinds kort een nieuwe functie in het managementteam bij spooroperator Railtraxx. “Het werkt lekker. Never a dull day in the railway”, klinkt het tevreden.

Lees meer

10-11-2022

Vrouwen in het transport

Tussen 'one of the boys' en 'girl power'! - Transportmedia vroeg enkele dames uit de verschillende geledingen van de sector hoe zij hun plaats opeisen in deze mannenwereld, en vragen aan HR-experte Anaïs Volkers wat de sector zelf kan doen om aantrekkelijker te worden voor vrouwen.

Lees meer

08-11-2022

Shipex ontvangt UNIZO charter inclusief ondernemen

Shipex is een freight forwarder (expediteur) in de container business. Of zie het als een reisbureau voor containers, zo profileert Shipex zich graag. Binnen Shipex is het dan ook vanzelfsprekend dat elk talent zich kan ontplooien ongeacht de opleiding, afkomst, leeftijd... Bij Shipex zijn skills en competenties bepalend voor een ‘goede adviseur’.

Lees meer

07-11-2022

Infosessie expeditie skills op 21 november

Ben of ken jij een werkzoekende met interesse om hun expeditie vaardigheden te ontwikkelen? Vanaf 5 december 2022 tot 27 januari 2023 organiseren LOGOS en VDAB weer samen de opleiding "Expeditie Skills" te Antwerpen.

Lees meer

27-10-2022

Movianto nieuwe logistieke partner voor COVID-vaccins in België

Movianto, de nieuwe logistieke partner voor de opslag en het transport van de voorraad geneesmiddelen en vaccins in België, is klaar voor de komst van alle COVID-vaccins. Dat hebben de federale overheidsdienst Volksgezondheid en de bedrijfsleiding gesteld bij een rondleiding op de site in Aalst.

Lees meer

24-10-2022

Lineas sluit nieuwe cao als wapen tegen ‘war for machinists’

De spoorsector kampt met een tekort aan treinbestuurders. Volgens spooroperator Lineas is er nog steeds een grote ‘war for talent’ gaande. Een nieuw sociaal akkoord met verbeterde voorwaarden voor het operationeel personeel moet soelaas bieden.

Lees meer

17-10-2022

Inclusief aanwervingsbeleid scoort in onze sector

Bleckmann, e-logistieker voor grote mode- en lifestyle merken, is zo’n bedrijf dat sterk inzet op diversiteit en een prima oog voor talent heeft. Niet minder dan 50 nationaliteiten zijn er aan de slag.

Lees meer

10-10-2022

"Wij zijn niet op zoek naar mensen die dozen kunnen verplaatsen. We zoeken mensen die bij Nike een carrière willen uitbouwen."

“In oktober werven we vierhonderd mensen aan”, zegt Filip Peeters, personeelsverantwoordelijke van Nike Belgium. Die mensen zijn al geselecteerd. Alsof het niets is. Toch woedt ook bij Nike de ‘war for people’, maar Filip Peeters verliest er zijn glimlach niet bij.

Lees meer

03-10-2022

Antwerpse staalreus SteelForce: het miljardenbedrijf dat verborgen zit in zijstraat van de Meir

Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne in februari ligt het bulkschip Polarstar in havenstad Odessa geblokkeerd met onder meer 7.000 ton Oekraïens staal aan boord. Een lading die was aangekocht door het Antwerpse SteelForce: met 2,5 miljard euro omzet de tiende grootste staaltrader ter wereld. De bescheiden Lange Klarenstraat in de schaduw van de Meir herbergt een weinig bekende Antwerpse reus.

Lees meer

27-09-2022

Youness Matrouf: dispatcher spoor bij DB Cargo

Youness Matrouf, dispatcher spoor bij DB Cargo, legt uit wat hij zo boeiend vindt aan zijn beroep en welke competenties belangrijk zijn.

Lees meer

15-09-2022

“We houden goed stand in Rusland, en doen het veel beter dan verwacht in Oekraïne”

Het Antwerpse logistieke bedrijf Ahlers houdt ondanks de oorlog goed stand in Rusland én Oekraïne. “Maar onze werknemers uit de Oekraïense steden Krementsjoek en Charkov zijn wel verhuisd naar West-Oekraïne. We geven ze extra loon en financiële compensaties, zodat ze het hoofd boven water kunnen houden”, zegt CEO Stefan Van Doorslaer.

Lees meer

12-09-2022

Ultramoderne binnenvaartcontainerterminal voor Port of Limburg

Grenzend aan het Albertkanaal zal Port of Limburg een ultramoderne binnenvaartcontainerterminal bouwen die haar klanten duurzame en concurrerende logistieke multimodale diensten biedt.

Lees meer

07-07-2022

Hier ligt anderhalf kopje koffie voor elke wereldburger

De Antwerpse haven is op veel vlakken Europees- of wereldleider. Maar koffie? Jazeker. Antwerpen is de grootste koffiehaven van Europa omdat er de meeste koffie ligt opgeslagen. En het leeuwendeel daarvan ligt bij marktleider Molenbergnatie. De natie is anderhalve eeuw oud, maar vernieuwer Nespresso koos haar toch als favoriet magazijnier en behandelaar. Want Molenbergnatie doet meer dan een bakje koffie zetten.

Lees meer

05-07-2022

Data Train The Trainer najaar

LOGOS organiseert dit najaar weer enkele sessies van Train The trainer (TTT). Deze sessies waarbij het bordspel TLT International wordt toegelicht worden alsmaar populairder.

Lees meer

05-07-2022

Laureaten "expedition skills" ontvangen getuigschrift

Op 23 juni ontvingen de cursisten expedition skills een getuigschrift van de "cursus expedition skills".

Lees meer

12-05-2022

De laatste handtekening is gezet: ‘Port of Antwerp-Bruges’ is officieel een feit

Ruim een jaar na de aankondiging van het akkoord is het huwelijk tussen de havens van Antwerpen en Zeebrugge nu juridisch voltrokken. Tijdens een buitengewone algemene vergadering tekenden beide havenbedrijven deze namiddag de aandeelhoudersovereenkomst van de eengemaakte havenvennootschap

Lees meer

10-05-2022

Haute Ecole Charlemagne wint TL HUB Business Game bij Distrilog

TL Hub organiseert jaarlijks een Business Game voor hogescholen en universiteiten die de richting logistiek en supply chain management organiseren. Voor deze editie werkte Distrolog een logistieke case uit voor de studenten. Winnaar van het Business Game was Haute Ecole Charlemagne (HECH).

Lees meer

05-05-2022

Beroepenrally On the move

Voor de 5de keer werkte LOGOS mee aan "On The Move", een beroepenrally voor leerlingen uit het 4de jaar secundair. De sector maakt met de beroepenrally een link tussen onderwijs en arbeidsmarkt en stimuleert jongeren om door te stromen naar een sectortechnische opleiding (zoals voor dispatcher) of naar jobs die bij hen passen.

Lees meer

19-04-2022

Samantha Pavlova: Inside Sales medewerker bij Shipex

Samantha Pavlova, inside sales medewerker bij Shipex, legt uit wat zij zo boeiend vindt aan haar beroep en welke competenties belangrijk zijn.

Lees meer

31-03-2022

Historische vacaturecijfers: Zeebrugge zoekt 1.400 mensen

In Zeebrugge zijn 1.400 vacatures. Zo goed als alle bedrijven en overheden zoeken mensen, en er is een tekort aan havenarbeiders. Nooit eerder waren er in het havengebied zo veel vacatures. Dat is mede door het bijzonder drukke scheepvaartverkeer.

Lees meer

15-03-2022

LOGOS in Transportmedia

Ook in internationale handel heerst er schaarste aan logistieke profielen: expediteur, douanedeclarant, dispatcher en logistiek verantwoordelijke zijn de knelpuntberoepen.

Lees meer

01-03-2022

Corneel Geerts start humanitaire actie voor Oekraïne

Corneel Geerts Transportgroup lanceert een humanitaire actie ten gunste van Oekraïne, in nauwe samenwerking met haar lokale partner, niemand minder dan de Oekraïense dochteronderneming van de Bulgaarse groep Discordia.

Lees meer

14-02-2022

LOGOS meets onderwijs op SID-IN 2022

LOGOS neemt ook dit jaar deel aan de Studie- en Informatiedagen (SID-in). Breng ons digitaal een bezoekje en de wereld van internationale handel en logistiek gaat voor je open.

Lees meer

25-01-2022

Brussels Airport: cargovolumes stegen met 30% in 2021

Brussels Airport heeft er een recordjaar opzitten wat vrachtvolumes betreft. In 2021 werd er in totaal 843.140 ton vracht vervoerd, een stijging van maar liefst 30% ten opzichte van 2020. Het is meteen de grootste jaargroei die ooit werd gerealiseerd in het vrachtsegment op de Brusselse luchthaven.

Lees meer

10-01-2022

Containervervoer doorbrak magische grens in 2021

De Vlaamse Waterweg nv sloot 2021 af met sterke cijfers. 71,9 miljoen ton goederen vonden in 2021 over het water hun weg, het equivalent van ruim 2,87 miljoen vermeden vrachtwagenritten. Het containervervoer zette zijn opmars verder en rondde in 2021 voor het eerst de kaap van 1 miljoen TEU.

Lees meer

16-11-2021

Havens Antwerpen en Zeebrugge werken samen met Chili rond waterstof

Op de klimaatconferentie COP26 tekenen de havens van Antwerpen en Zeebrugge een memorandum met Chili over het opzetten van een corridor voor transport van groene waterstof van Chili naar Europa. De havens willen zich profileren als waterstofhubs.

Lees meer

15-11-2021

Lennart Maebe bij eerste lichting 'Katoen Natie University' in Houston

In samenwerking met het Bauer College of Business van de University of Houston, runt Katoen Natie in de VS een eigen trainingsprogramma voor kaderleden. De Belg Lennart Maebe is een van de alumni van het programma.

Lees meer

28-10-2021

LOGOS maakt jongeren enthousiast voor de sector

Om het tekort aan goedopgeleide werknemers aan te pakken, mikt LOGOS op de jongeren in het secundair (ASO Economie en TSO Handel). Dankzij gerichte acties helpt LOGOS hen om de juiste studiekeuze te maken voor richtingen in internationale handel, vervoer en logistiek.

Lees meer

26-10-2021

Waarom kiezen jonge mensen voor een job als douanedeclarant? “Wij doen veel meer dan wat documentjes invullen"

Bedrijven in de haven, maar ook daarbuiten, kampen met een nijpend tekort aan douanedeclaranten. Het is dan ook een knelpuntberoep. Maar hoe komt dat? Wat houdt die job precies in? En stroken de mensen die deze functie uitoefenen met hun imago?

Lees meer

21-10-2021

Abdellah Khltent verzilvert job na stage bij Transuniverse Forwarding

Na een stage bij Transuniverse Forwarding Maroc in Casablanca is Abdellah Khltent sinds 1 oktober voltijds aan de slag bij de Gentse groupagespecialist. “Dankzij een stage leer je het verschil tussen theorie en praktijk”, zegt hij.

Lees meer

18-10-2021

Vrachtdrone van Schenker maakt eerste geslaagde testvlucht

Logistiek dienstverlener DB Schenker heeft met succes een eerste testvlucht met een onbemande vrachtdrone, de Volocopter. De drone vervoerde een lading van 200 kilo vanaf de haven in Hamburg.

Lees meer

04-10-2021

Actieplan energie-innovatie: Vlaamse havens als energiehubs

De CEO's van de Vlaamse havens en hun collega's van verschillende Vlaamse bedrijven geven vanmiddag het startschot voor de uitwerking van een energie-innovatieplan voor de havens. De afgelopen jaren werd al voorbereidend werk gedaan.

Lees meer

30-09-2021

LOGOS verzorgt jongerenprogramma op Transport & Logistics beurs

LOGOS verzorgt ook dit jaar het jongerenprogramma op de Transport & Logistics beurs in Antwerp Expo op 19, 20 en 21 oktober.

Lees meer

07-09-2021

Binnen tien jaar werken in meeste magazijnen geen mensen meer

Stow, de West-Vlaamse wereldspeler in industriële rekken voor magazijnen, focust almaar meer op robotisering. Het neemt een meerderheidsbelang in de Duitse roboticastart-up Raiser. 'We evolueren naar dark warehouses, die letterlijk donker zijn omdat er enkel nog robots werken. Ze zullen zelfs niet meer te betreden zijn door mensen.'

Lees meer

03-08-2021

Vrachtvolume Liège Airport boomt met 44% door problemen scheepvaart

In het eerste semester van dit jaar heeft Liège Airport 700.000 ton vracht behandeld, een groei met 44% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, ook al een recordjaar.

Lees meer

22-07-2021

Infosessies Expeditie skills en Transport & Logistiek Medewerker

In het najaar staan er weer infosessies voor de opleidingen Expeditie Skills (Antwerpen) en Transport & Logistiek Medewerker (West-Vlaanderen) op het programma.

Lees meer

06-07-2021

Prissila Rendon: trader bij Manuchar

Prissila Rendon, trader bij Manuchar, legt uit wat zij zo boeiend vindt aan haar beroep en welke competenties belangrijk zijn voor een trader.

Lees meer

15-06-2021

KdG-hogeschool biedt Global Supply Chain Management in het Engels

De Antwerpse Karel de Grote Hogeschool biedt komend academiejaar drie specialisaties aan in haar Engelstalige bacheloropleiding International Business Management. De opleiding Logistiek Management blijft bestaan maar verandert van naam.

Lees meer

03-06-2021

Group Machiels en H.essers slaan de handen in elkaar voor de lancering van Port of Limburg

Twee Limburgse familiebedrijven, Group Machiels en H.Essers, slaan de handen in elkaar om op de voormalige Ford terreinen een containerterminal uit te bouwen met een capaciteit van 350.000 TEU/jaar met een specifieke focus op de duurzame connectie tussen de Haven van Antwerpen en het Limburgse Hinterland via het Albertkanaal: Port of Limburg.

Lees meer

18-05-2021

Britse marktanalist Transport Intelligence (TI) verwacht groei expeditiemarkt met 11,6% in 2021

Na een jaar waarin de expeditievolumes kelderden, wordt voor 2021 een sterke groei van de markt verwacht. TI voorspelt dat deze in reële termen met 11,6% zal toenemen. De groei zou zich minstens tot 2025 moeten doorzetten.

Lees meer

10-05-2021

Antwerpse haven wil groene pionier zijn

De Antwerpse haven wil de eerste haven ter wereld worden die economie, mens en klimaat met elkaar verzoent. Het kan hiervoor een beroep doen op een subsidie van € 25 miljoen van Europa.

Lees meer

04-05-2021

Foreign Investment of the Year Trophy: Kuehne+Nagel (Zwitserland)

De Zwitserse logistieke dienstverlener Kuehne+Nagel wint de Foreign Investment of the Year Trophy voor het jaar 2021. Vlaams minister-president Jan Jambon overhandigde de trofee aan Tobias Jerschke, Managing Director Kuehne+Nagel Belux.

Lees meer

18-02-2021

Havens Antwerpen en Brugge fusioneren: Port of Antwerp-Bruges

De raden van bestuur van de havens van Zeebrugge en Antwerpen en de schepencolleges zetten het licht op groen voor een fusie van de twee havenbedrijven. De havenfusie zou eind 2021 volledig rond moeten zijn.

Lees meer

28-01-2021

LogistiekLerenZonderGrenzen: Gratis webinar "Trends & Ontwikkelingen"

Logistieklerenzondergrenzen.eu is een platform dat innovatieve opleidingen ontwikkelt voor de logistieke sector.

Lees meer

24-01-2021

Antwerpse haven wil vervoer via spoor verdubbelen: “Dringend nodig om groei te garanderen”

Railport Antwerpen, dat in 2013 werd opgericht om het spoorvervoer in de haven te stimuleren, heeft een nieuwe CEO. Het gaat om Nils van Vliet. Hij moet mee nieuw leven blazen in het bedrijf om het aandeel van het spoor voor de aan- en afvoer in de haven te verdubbelen.

Lees meer

08-01-2021

Kuehne+Nagel verdeelt vaccins Moderna wereldwijd vanuit België

Kuehne+Nagel zal de wereldwijde distributie van het COVID-19-vaccin van Moderna vanuit Europa verzekeren. Daarbij zal de farmahub in België van de Zwitserse logistieker een sleutelrol spelen.

Lees meer

24-12-2020

Genks transportbedrijf verdeelt coronavaccin in Europa: "Onze vrachtwagens zijn frigo's op wielen"

Het Genkse logistiek- en transportbedrijf H. Essers is verantwoordelijk voor de verdeling van het coronavaccin van Pfizer en Biontech in Europa.

Lees meer

22-12-2020

Pfizer-vaccin goedgekeurd, "vrachtwagens vertrekken vanavond vanuit Puurs"

De Europese Commissie heeft het coronavaccin van Pfizer-BioNTech vroeger dan verwacht goedgekeurd. Een woonzorgcentrum in Puurs krijgt allicht de primeur in Vlaanderen. België verlengt intussen het reisverbod voor het Verenigd Koninkrijk met 24 uur.

Lees meer

07-12-2020

‘Een vaccinvracht is snel miljoenen euro's waard'

Brussels Airport is Europa’s grootste farmahub, met mobiele frigoboxen, hightechcontainers en 30.000 vierkante meter aan temperatuurgecontroleerde magazijnen. Een huzarenstuk wacht: de wereldwijde verdeling van Covid-19-vaccins. ‘Met lege passagiersvliegtuigen.’

Lees meer

07-12-2020

Vaccinatiestrategie: waar worden de vaccins opgeslagen en hoe geraken ze tot bij ons?

Regeringen hakken straks knoop door: wat weten we al over vaccinatiestrategie en welke scenario's liggen op tafel?

Lees meer

07-12-2020

Havenreeks - de container

Gazet van Antwerpen maakte een mooie reportage "Havenreeks - de container".

Lees meer

07-09-2020

Luchthaven van Luik klopt alle records

Liege Airport tekent opnieuw mooie cijfers op. De maand juli is met 93.000 ton goederen een recordmaand, de beste in de geschiedenis van de luchthaven. De groei komt vooral van de Chinese vracht en nieuwe routes, waaronder die van Air China Cargo.

Lees meer

14-08-2020

Luikse luchthaven wordt internationaal verdeelcentrum medisch materiaal

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de luchthaven van Bierset, bij Luik, aangeduid als een van de acht luchthavens die in de toekomst vrachten van medisch materiaal moet afhandelen. De Luikse luchthaven zal zo instaan voor de verdeling van bijvoorbeeld mondmaskers, testkits en beademingsapparatuur. Naast Luik krijgen nog zeven andere luchthavens wereldwijd die opdracht, in onder andere China, Zuid-Afrika en Maleisië. Op die manier wil de WHO in heel de wereld elke maand zo'n 100 miljoen medische maskers en handschoenen en 25 miljoen beademingstoestellen verdelen in de strijd tegen het coronavirus.

Lees meer

04-08-2020

Indaver gebruikt loods van Mexico Natie als buffer voor medisch Covid-afval

Door de vrees dat afvalverwerkingsinstallatie Indaver de toevloed aan risicohoudend medisch afval (RMA) door corona niet zou verwerkt krijgen, werd een loods van de Mexico Natie gehuurd in Zwijndrecht. De loods zou dienen als opslagbuffer, maar moest voor slechts 10% worden benut. Volgens minister Zuhal Demir is er geen gevaar voor de veiligheid.

Lees meer

07-07-2020

Europese primeur in Antwerpen: binnenschip bestuurd vanop afstand

Een binnenschip besturen kan voortaan vanop afstand. Het Antwerpse bedrijf Seafar heeft een techniek bedacht waarbij sturen, door een sluis varen en andere manoeuvres vanuit een controlekamer gebeuren. Binnenschippers kunnen zo hun werk beter combineren met hun gezin.

Lees meer

02-06-2020

Heylen Warehouses en North Sea Port starten met grootste project in België

Logistiek vastgoedontwikkelaar en investeerder Heylen Warehouses uit Herentals is gestart met de bouw van haar grootste project binnen België tot nog toe: Ghent Logistic Campus. Daarmee schiet het bedrijf bij de versoepeling van de coronamaatregelen meteen uit de startblokken. Met Ghent Logistic Campus, gelegen in North Sea Port in Gent, bouwt Heylen Warehouses een logistieke site van 250.000m² groot en creëert het 500 bijkomende jobs in de regio.

Lees meer

25-05-2020

Huzarenstuk: expediteur AML verscheept drukvat 955 ton naar Rusland

AML heeft een nieuw record op zijn naam geschreven. De Antwerpse expediteur verscheepte op vrijdag 22 mei een enorm drukvat vanuit de haven van Antwerpen naar Rusland. Het zwareladingschip ‘Svenja’ hees de mastodont van 955 ton aan boord.

Lees meer

21-05-2020

NMBS neemt afscheid van goederentreinen

De NMBS verkoopt nog eens ruim 20 procent van de Lineas-aandelen. Daarmee zijn de banden tussen de Belgische spoorwegmaatschappij en haar vroegere cargodochter bijna volledig doorgeknipt.

Lees meer

14-04-2020

Waterstof als brandstof: in Antwerpen maken ze er werk van.

CMB.TECH, onderdeel van de Antwerpse redersgroep CMB, is gestart met de werken van ’s werelds eerste ‘dual-used’-waterstoftankstation aan het Kattendijkdok in de Antwerpse haven. De oplevering is gepland in maart 2021.

Lees meer

01-04-2020

Haven van Zeebrugge zoekt parkeerplaatsen

De autosector ligt plat en de autodealers zijn gesloten door het coronavirus. Dat doet de autoterminals in Zeebrugge dichtslibben.

Lees meer

31-03-2020

Flexibele sector: wereld verzuipt in olie

Terwijl de economie wereldwijd stilvalt, blijven de oliekranen wijd openstaan. De olieprijs keldert, raffinaderijen vallen stil. Maar de Antwerpse reder Euronav wrijft zich in de handen.

Lees meer

24-03-2020

Corona door de ogen van..

Bekijk het filmpje van Johan Wauters, manager DHL, in de coronareeks: "Corona door de ogen van.."

Lees meer

26-07-2019

10 zaken die recruiters van bedrijven niet graag lezen in een cv

Welke fouten maak je beter niet? Waar let je op? Selectiekantoor Robert Half lijst de veel gemaakte blunders op.

Lees meer