logo linkedin
logo facebook
logo youtube
logo international trade
logo international trade

Mix van jong en oud

Onze sector weerspiegelt een mooie mix van jong en oud. Ervaring wordt in onze sector zeker naar waarde geschat. De jongere generatie leert van de ervaring van 45+ers.

Bekijk alle statistieken

Logistiek studeren? Tal van mogelijkheden

Student, werkzoekende of gewoon zin in een nieuwe uitdaging? Kies voor een opleiding in de logistieke sector. Van bediende tot scheepsagent, van douanedeclarant tot expediteur. Bereid je voor op een gevarieerde job in de internationale handel, het vervoer en de logistiek. Bovendien zijn veel functies knelpuntberoepen die je meer werkzekerheid garanderen. Het opleidingsaanbod is uitgebreid: van secundair onderwijs tot hogeschool en universiteit. Je kunt je ook herscholen via een centrum voor volwassenenonderwijs, SYNTRA of LOGOS in samenwerking met de VDAB.

Werk je al in de sector? Dan kan je bij LOGOS, jouw opleidingsfonds, heel wat opleidingen volgen om je competenties op peil te houden.

Secundair onderwijs: opleiding logistiek bediende

Vanaf de 3de graad van het secundair kan je kiezen voor de richting Internationale handel en logistiek binnen de dubbele finaliteit. Je maakt kennis met allerlei aspecten van  internationale handel, economische relaties … en je geraakt er wegwijs in de documenten van de verschillende transportmodi. Een ideale eerste inleiding tot deze boeiende wereld.

In secundair-na-secundair (het vroegere specialisatiejaar) stoomt de opleiding Internationaal Transport en Goederenverzending je klaar voor een instapfunctie als administratief bediende in de logistieke sector. Bij het Koninklijk Atheneum Antwerpen werd naast de klassikale opleiding de duale variant als evenknie uitgerold. Daarna kun je rechtstreeks aan de slag in een startersfunctie in een bedrijf of doorstromen naar de graduaats-, bacheloropleiding of masteropleiding.

 

Hogeschool: logistiek studeren op hoog niveau

Tijdens de graduaatsopleiding Transport en Logistiek krijg je twee jaar lang praktische logistieke kennis te verwerken. Bovendien gaat de helft van de opleiding door op de werkplek. Zo leer je de kneepjes van het vak.

Je kiest uit verschillende afstudeerrichtingen volgens jouw sterktes.

Is transporten plannen jouw ding? Kies dan voor dispatcher (wegvervoer, spoorvervoer of luchtvracht) of terminal operator.

Volg je graag de regels en wetgevingen tot in de puntjes op? Als douanedeclarant verzorg je alle formaliteiten voor de in- en uitvoer van goederen.

Wil je een team aansturen en een distributiecentrum beheren? Word dan logistiek verantwoordelijke.

Binnen de bachelor Bedrijfsmanagement kun je ook kiezen voor Supply Chain Management of Logistics Engineering. In drie jaar tijd leer je alles over de logistieke wereld. Het diploma geeft je een brede basis en effent het pad naar verschillende functies in de sector. Bekijk een filmpje van een student SCM Howest.

Ook via afstandsonderwijs kan je een sectortechnische opleiding volgen, via de Hogeschool Vives in Kortrijk. Meer info over toelatingsvoorwaarden, lesinhouden, cursussen e.d. kan je terugvinden op: Bachelor Supply Chain ManagementVerkorte Supply Chain ManagementMicro Degree Logistiek Expert 

Universiteit: maritiem en logistiek management

Heb je al een bachelor of master en wil je je verdiepen in de maritieme logistieke wereld? School je dan gedurende een jaar bij tijdens de masteropleiding Maritiem en Logistiek Management of volg de opleiding TEW Bedrijfskunde – Transport en logistiek. De master na master (MaNaMa) opleidingen waar je kan aan deelnemen in de logistieke en maritieme sector: Maritime Transport ManagementAir Transport Management en Maritime Science.

LOGOS: een brede waaier aan opleidingen

LOGOS organiseert, in samenwerking met verschillende partners zoals de VDAB,
opleidingen voor knelpuntfuncties in de logistieke sector. Je hebt keuze uit:

Volwassenenonderwijs: nieuwe uitdaging

Zin om een nieuwe wending te geven aan je loopbaan? Ga dan logistiek studeren via volwassenenonderwijs. Je ontdekt er een interessante wereld.

Verschillende centra voor volwassenenonderwijs bieden de opleiding Transport- en Logistiek Medewerker aan. Werk in je eigen tempo de verschillende modules af in ruil voor deelcertificaten. Alles goed afgerond? Dan krijg je een getuigschrift en kun je aan de slag in een instapfunctie. Lees hier een testimonial over de opleiding van CVO VITANT. Hier kan je een artikel lezen en een filmpje bekijken over de opleiding. Een reportage in het ATV nieuws vind je hier!

Ook via afstandsonderwijs kan je een sectortechnische opleiding volgen, via de Hogeschool Vives in Kortrijk. Meer info over toelatingsvoorwaarden, lesinhouden, cursussen e.d. kan je terugvinden op: Bachelor Supply Chain ManagementVerkorte Supply Chain ManagementMicro Degree Logistiek Expert 

SYNTRA: (Assistent)-Douanedeclarant, Dispatcher en Junior Supply Chain Manager

SYNTRA  bied je een dagopleiding Assistent Douanedeclarant (Junior Customs Consultant) en Douanedeclarant (Customs Consultant) aan. Dat zijn allebei  duale trajecten waarbij je werk en studie combineert. Bekijk hier een getuigenisfilmpje van Ziegler over de opleiding Customs Consultant.

Liever een job als dispatcher? Bekijk dan zeker de mogelijkheden bij SYNTRA in blended learning, een combinatie van online- en klassikaal onderwijs.

Daarnaast kun je  de voltijdse dagopleiding Junior supply chain manager  volgen.

Voor een actuele stand van het specifieke opleidingsaanbod “Internationale handel, vervoer en logistiek” surf naar één van de Syntra’s websites.

LOGOS: een waaier aan opleidingsmogelijkheden

Ben je al aan de slag in de logistieke sector als bediende onder PC 226? Dan volg je bij LOGOS gratis opleidingen om je vaardigheden te ontwikkelen. Denk aan sectortechnische opleidingen en taal- en ICT-opleidingen. We helpen je ook om je persoonlijke en commerciële vaardigheden aan te scherpen. Ook opleidingen gericht op welzijn op het werk komen aan bod. Alles om bij te blijven in de logistieke sector.

Afstandsonderwijs: logistieke opleidingen

Ook via afstandsonderwijs kan je een sectortechnische opleiding volgen, via de Hogeschool Vives in Kortrijk. Meer info over toelatingsvoorwaarden, lesinhouden, cursussen e.d. kan je terugvinden op: Bachelor Supply Chain ManagementVerkorte Supply Chain ManagementMicro Degree Logistiek Expert 

Bekijk alle cases

Testimonials

Benieuwd naar de ervaring van anderen?

Bekijk cases