logo linkedin
logo facebook
logo youtube
logo international trade
logo international trade
Bekijk alle cases Ga terug

" Trading is een beroep van continue uitdaging, het is kansen creëren door een push in de juiste richting te geven. Het is zoeken naar nieuwe opportuniteiten, optimaliseren van je werkwijze en je aanpak en dit in een erg commerciële en concurrentiële omgeving. "

Peggy Laenen

Hoofd HR, Steelforce

Top trading = commercialiteit² x kennis² x soft skills

Wat doet een trader? Peggy Laenen, hoofd HR van Steelforce, licht dit graag toe. Steelforce is actief in het verhandelen van staal in 100 landen verspreid over verschillende continenten. Goed voor een volume van meer dan 2 miljoen ton op jaarbasis, of een omzetcijfer van meer dan 1,3 miljard euro. In België telt Steelforce ongeveer 70 medewerkers. Wereldwijd werken meer dan 250 collega’s op verschillende locaties voor Steelforce, o.a. in de aankoopkantoren in China, Oekraïne, India en Turkije.

Wat houdt de functie van trader in?
Op vraag van de klant gaan onze traders op zoek naar mogelijkheden binnen de staalmarkt om die vraag te matchen met het aanbod van de leveranciers. Ze houden hierbij rekening met verschillende factoren zoals kwaliteit, levertermijn, prijs (wisselkoersen), origine, logistieke mogelijkheden, financiële plaatje…

Bij Steeforce heb je dagelijks contact met collega’s, klanten en leveranciers overal ter wereld. ’s Morgen bel je met China, ’s namiddags ben je met Turkije aan de lijn en in de namiddag sluit je af met Brazilië. Bij Steelforce reis je elke dag opnieuw de wereld rond: virtueel in alle functies, maar als trader zal je ook effectief je klanten vaak ter plaatse gaan bezoeken.

Tel daarbij nog de financiële knowhow die nodig is om een internationale deal te kunnen afronden en de complexiteit van de logistieke flow om een product ook fysiek tot bij de klant te brengen. Dan begrijp je dat trading een allround beroep is en dat onze traders ‘van alle markten thuis’ moeten zijn.

Hoe complex is trading?
Een trader moet zijn dossier minutieus opbouwen en aandacht hebben voor alle details. Elk dossier kent zijn specifieke aandachtspunten die de trader moet aanpakken. Van leveringsvoorwaarden over logistieke en financiële afspraken tot kwaliteitscontroles: alle zaken worden in onze teams zoveel mogelijk proactief benaderd en opgelost. Operational excellence is cruciaal, een competentie die bij alle medewerkers aanwezig moet zijn.

Welke 3 talenten zijn voor een trader essentieel?
Een echte entrepreneurspirit en commerciële aanpak zijn onontbeerlijk om het te maken als trader! Daarnaast heb je natuurlijk een gezonde drive en passie voor je beroep nodig. Kan je deze zaken onderbouwen met een degelijke economische opleiding/achtergrond, we denken dan aan TEW, Handelswetenschappen… , dan heb je al een eerste horde genomen.

Uiteraard is ook een zeer goede talenkennis cruciaal: een goede kennis Nederlands is zeker belangrijk gezien we in Antwerpen gevestigd zijn. Daarnaast is Engels in combinatie met Frans en/of Spaans absoluut noodzakelijk. We verwachten daar near native levels: zeer degelijke talenkennis!

Trading is topsport, zo stelt onze CEO Kurt Crollet, maar trading is ook teamsport! Je bent als trader immers deel van een groter geheel en je moet je als teamplayer opstellen! Het succes van een team definieert immers je kracht als trader, waardoor je alleen maar zal groeien.

Wat is de ideale vooropleiding van een junior trader?
Geen enkele hogeschool en/of universiteit biedt een officiële ‘trading-opleiding’ aan. Een doorgedreven interne coaching door een ‘senior trader’ is dus noodzakelijk. Dat is een must om alle facetten van het complexe tradingvak te leren beheersen en zo zelf uit te groeien tot een professional trader. Afhankelijk van de achtergrond en praktische ervaring van een startende collega is dit een proces dat een 3 à 5-tal jaar in beslag neemt. Nadien kan je jezelf dan ‘trader’ noemen en begint het levenslang leren pas echt…

Ook interesse in het beroep trader? Bekijk een filmpje met Prisilla Rendon, trader bij Manuchar.

3/03/2021