logo linkedin
logo facebook
logo youtube
logo international trade
logo international trade

Sector van internationale handel, vervoer en logistiek in opmars

Meer en meer mensen vinden de weg naar een job in onze sector. Sinds 2014 stijgt het aantal bedienden met 32%. Een positieve evolutie dus!

Bekijk alle statistieken

Op zoek naar vacatures logistiek bediende?

Sta je te trappelen om aan de slag te gaan in de logistieke sector? Geweldig! Een waaier aan websites brengt je in contact met uiteenlopende vacatures bij boeiende bedrijven. Bovendien zijn functies zoals dispatcher, douanedeclarant, expediteur en logistiek verantwoordelijke knelpuntberoepen. Kortom, de kans dat je de job van je dromen vindt, is groot!

Andere kanalen

Jouw contract als logistiek bediende: loon en voorwaarden

Benieuwd waarom werken in de logistieke sector zo aantrekkelijk is? Je krijgt sowieso een boeiende job in een gevarieerde omgeving. Maar hoe zit het met je loon? De extralegale voordelen en vakantiedagen? We delen je contract als logistiek bediende op in vier delen:

Jouw loon als logistiek bediende

Loon

Je krijgt een marktconform basisloon. Je verantwoordelijkheden en ervaring spelen een belangrijke rol bij de loononderhandelingen.

 

Maaltijdcheques

Je ontvangt een maaltijdcheque per gewerkte dag. Het bedrag hangt af van het bedrijf in kwestie, met een maximum van 8 euro. De cheques zijn 12 maanden geldig.

 

Ecocheques

Je krijgt jaarlijks voor 250 euro ecocheques. Tenzij de onderneming al het maximumbedrag aan maaltijdcheques toekent.

 

Eindejaarspremie

De eindejaarspremie, in de volksmond bekend als de dertiende maand, is gelijk aan het loon van december als je een volledig jaar hebt gewerkt. Start je bijvoorbeeld in september? Dan bedraagt je dertiende maand 4/12 van je decemberloon.

 

Groepsverzekering

De groepsverzekering is een vorm van pensioensparen via het bedrijf. Dat is een belangrijke tweede pensioenpijler naast je wettelijke pensioen. 

Sommige bedrijven hebben een eigen aanvullend pensioenplan of een groepsverzekering. En bepalen zelf het percentage dat ze aan jou toekennen.

 

Sowieso heb je recht op een sectorplan.

Op ‘het pensioenplan van het paritair comité 226’ vind je meer info.

 

Hospitalisatieverzekering

Veel bedrijven bieden je een gratis hospitalisatieverzekering aan.

Jouw uren en vakantie

Werkuren

Normaal gezien werk je als logistiek bediende onder PC 226 37 uur per week. Al hanteren alle bedrijven wel het systeem van arbeidsduurverkortingsdagen (adv-dagen): je werkt wekelijks een uur extra, en zet die om in vakantie.

In de meeste functies werk je tijdens de kantooruren. Maar ga je bijvoorbeeld aan de slag als dispatcher? Dan werk je in variabel uurrooster.

 

Telewerk

Ook in de logistieke sector wordt telewerk stilaan de trend. Als de functie het toelaat, bieden veel bedrijven de mogelijkheid tot structureel of occasioneel telewerk. Vraag ernaar bij je sollicitatie.

Vakantie

Je hebt recht op twintig vakantiedagen. Ook de officiële feestdagen krijg je, aangevuld met vier halve dagen en de Vlaamse feestdag op 11 juli. Na een jaar krijg je van de sector een extra dag. 

Dankzij de adv-dagen geniet je nog zes extra dagen vakantie. Per schijf van vijf jaar komt er ook een dag anciënniteitsverlof bij (tot zeven dagen).

Jeugdvakantie

Ben je nog geen 25 jaar en begin je net te werken? Dan heb je meestal nog geen recht op het maximale aantal betaalde vakantiedagen. Doe daarom een beroep op jeugdvakantie om je vakantiedagen aan te vullen.

Bovendien voorziet de logistieke sector een aanvullende premie van 30 euro bruto per dag, betaald door je werkgever.

Jouw woon-werkverkeer

De logistieke sector kent het probleem als geen ander: de dichtslibbende Belgische wegen. Veel bedrijven weten dat dit ook een heikel punt is voor hun medewerkers. Niemand wordt blij van files!

Daarom werken veel ondernemingen aan een mobiliteitsplan voor hun personeel. En bieden ze een mogelijkheden en combinaties aan waarbij ze ook financieel een handje helpen:

Openbaar vervoer

NMBS, MIVB, De Lijn, TEC, DeWaterbus … vele wegen leiden naar je werk. Doorgaans betaalt de werkgever 80 procent van de kosten. Reis je per trein? Dan kan de werkgever kiezen voor een ‘derdebetalersovereenkomst’: hij regelt het treinabonnement rechtstreeks met de NMBS. Jij betaalt in dat geval niets. 

Eigen vervoer

Kom je met de wagen of een ander gemotoriseerd voertuig? Dan krijg je een verplaatsingsvergoeding volgens een tabel met forfaitaire bijdragen.

Fiets

Je krijgt 0,24 eurocent per gefietste kilometer van en naar je werk. Een mooi extraatje boven op je loon als logistiek bediende.

Jouw toekomst

Jouw opleiding: investering in de toekomst

Waarom zijn opleidingen in de logistieke sector zo belangrijk? Je werkt in een snel veranderende wereld: de internationale handel en het transport zijn onderhevig aan regelgevingen die regelmatig wijzigen. Levenslang bijleren is dus een must. 

De sector biedt diverse opleidingsmogelijkheden waarmee je je professionele ontwikkeling naar een hoger niveau tilt. Grijp die kans met beide handen. LOGOS staat jou of je opleidingsverantwoordelijke met raad en daad bij.

Outplacement: wat bij ontslag?

Soms is een ontslag onvermijdelijk. Om de klap te verzachten, biedt het paritair comité 226 van de bedienden je een vangnet aan in de vorm van outplacement. Op voorwaarde dat je zes maanden in de sector hebt gewerkt.