Meer en meer mensen vinden de weg naar een job in onze sector. Sinds 2012 stijgt het aantal bedienden met 24%. Een positieve evolutie dus!
Bekijk alle statistiekenSta je te trappelen om aan de slag te gaan in de logistieke sector? Geweldig! Een waaier aan websites brengt je in contact met uiteenlopende vacatures bij boeiende bedrijven. Bovendien zijn functies zoals dispatcher, douanedeclarant, expediteur en logistiek verantwoordelijke knelpuntberoepen. Kortom, de kans dat je de job van je dromen vindt, is groot!
Benieuwd waarom werken in de logistieke sector zo aantrekkelijk is? Je krijgt sowieso een boeiende job in een gevarieerde omgeving. Maar hoe zit het met je loon? De extralegale voordelen en vakantiedagen? We delen je contract als logistiek bediende op in vier delen:
Jouw loon als logistiek bediende
Je krijgt een marktconform basisloon. Je verantwoordelijkheden en ervaring spelen een belangrijke rol bij de loononderhandelingen.
Je ontvangt een maaltijdcheque per gewerkte dag. Het bedrag hangt af van het bedrijf in kwestie, met een maximum van 8 euro. De cheques zijn 12 maanden geldig.
Je krijgt jaarlijks voor 250 euro ecocheques. Tenzij de onderneming al het maximumbedrag aan maaltijdcheques toekent.
De eindejaarspremie, in de volksmond bekend als de dertiende maand, is gelijk aan het loon van december als je een volledig jaar hebt gewerkt. Start je bijvoorbeeld in september? Dan bedraagt je dertiende maand 4/12 van je decemberloon.
De groepsverzekering is een vorm van pensioensparen via het bedrijf. Dat is een belangrijke tweede pensioenpijler naast je wettelijke pensioen.
Sommige bedrijven hebben een eigen aanvullend pensioenplan of een groepsverzekering. En bepalen zelf het percentage dat ze aan jou toekennen.
Sowieso heb je recht op een sectorplan.
Op ‘het pensioenplan van het paritair comité 226’ vind je meer info.
Veel bedrijven bieden je een gratis hospitalisatieverzekering aan.
Jouw uren en vakantie
Normaal gezien werk je als logistiek bediende onder PC 226 37 uur per week. Al hanteren alle bedrijven wel het systeem van arbeidsduurverkortingsdagen (adv-dagen): je werkt wekelijks een uur extra, en zet die om in vakantie.
In de meeste functies werk je tijdens de kantooruren. Maar ga je bijvoorbeeld aan de slag als dispatcher? Dan werk je in variabel uurrooster.
Ook in de logistieke sector wordt telewerk stilaan de trend. Als de functie het toelaat, bieden veel bedrijven de mogelijkheid tot structureel of occasioneel telewerk. Vraag ernaar bij je sollicitatie.
Je hebt recht op twintig vakantiedagen. Ook de officiële feestdagen krijg je, aangevuld met vier halve dagen en de Vlaamse feestdag op 11 juli. Na een jaar krijg je van de sector een extra dag.
Dankzij de adv-dagen geniet je nog zes extra dagen vakantie. Per schijf van vijf jaar komt er ook een dag anciënniteitsverlof bij (tot zeven dagen).
Ben je nog geen 25 jaar en begin je net te werken? Dan heb je meestal nog geen recht op het maximale aantal betaalde vakantiedagen. Doe daarom een beroep op jeugdvakantie om je vakantiedagen aan te vullen.
Bovendien voorziet de logistieke sector een aanvullende premie van 30 euro bruto per dag, betaald door je werkgever.
Jouw woon-werkverkeer
De logistieke sector kent het probleem als geen ander: de dichtslibbende Belgische wegen. Veel bedrijven weten dat dit ook een heikel punt is voor hun medewerkers. Niemand wordt blij van files!
Daarom werken veel ondernemingen aan een mobiliteitsplan voor hun personeel. En bieden ze een mogelijkheden en combinaties aan waarbij ze ook financieel een handje helpen:
NMBS, MIVB, De Lijn, TEC, DeWaterbus … vele wegen leiden naar je werk. Doorgaans betaalt de werkgever 80 procent van de kosten. Reis je per trein? Dan kan de werkgever kiezen voor een ‘derdebetalersovereenkomst’: hij regelt het treinabonnement rechtstreeks met de NMBS. Jij betaalt in dat geval niets.
Kom je met de wagen of een ander gemotoriseerd voertuig? Dan krijg je een verplaatsingsvergoeding volgens een tabel met forfaitaire bijdragen.
Je krijgt 0,24 eurocent per gefietste kilometer van en naar je werk. Een mooi extraatje boven op je loon als logistiek bediende.
Jouw toekomst
Waarom zijn opleidingen in de logistieke sector zo belangrijk? Je werkt in een snel veranderende wereld: de internationale handel en het transport zijn onderhevig aan regelgevingen die regelmatig wijzigen. Levenslang bijleren is dus een must.
De sector biedt diverse opleidingsmogelijkheden waarmee je je professionele ontwikkeling naar een hoger niveau tilt. Grijp die kans met beide handen. LOGOS staat jou of je opleidingsverantwoordelijke met raad en daad bij.
Soms is een ontslag onvermijdelijk. Om de klap te verzachten, biedt het paritair comité 226 van de bedienden je een vangnet aan in de vorm van outplacement. Op voorwaarde dat je zes maanden in de sector hebt gewerkt.