logo linkedin
logo facebook
logo youtube
logo international trade
logo international trade
Bekijk alle cases Ga terug

" Op een jaar tijd worden de studenten van deze se-n-se-opleiding klaargestoomd voor de arbeidsmarkt. "

Els Verrijken

coördinator opleiding International Transport & Logistics, Koninklijk Atheneum Antwerpen

Perspectief op een boeiende en dynamische job in de haven van Antwerpen en de logistieke sector

In februari 2015 start het Go! Koninklijk Atheneum Antwerpen (KAA) met de secundair-na-secundair opleiding International Transport & Logistics (ITL) samen met de partners LOGOS, Talentenstroom, AP hogeschool en CVO Antwerpen. Els Verrijken, de coördinator van dit project, toen net aan boord bij het KAA.

“Met deze opleiding spelen we in op het nijpend tekort van werkkrachten in de logistieke sector. En, we maken verder studeren voor jongeren meer toegankelijk. Bovendien bieden we hen een perspectief op een boeiende en dynamische job in de haven van Antwerpen en de logistieke sector. De samenwerking met onze partners is cruciaal en LOGOS zorgt daarbij voor de inhoudelijke ondersteuning van de opleiding.”

“Voor jongeren is de korte duur van deze opleiding aantrekkelijk. Na één schooljaar behalen ze een certificaat waarmee ze meteen kans maken op een job. Ze krijgen een goede basis van in de vakken douane, transport en logistiek, en schaven hun ICT-vaardigheden bij. In de taalvakken staat professionele communicatie centraal en tijdens de lessen Nederlands krijgen ze sollicitatietraining. De twee stageperiodes zijn de kers op de taart: hier leren de cursisten hoe het er op de werkvloer echt aan toe gaat.”

Op vraag van bedrijven is de stageperiode uitgebreid van drie à vier weken naar telkens vijf weken stage. Bovendien zijn er sinds het schooljaar (2018-2019) ook internationale stagemogelijkheden. Dankzij de steun van het Erasmusproject van de Europese Commissie, kunnen er jaarlijks enkele cursisten op buitenlandse stage naar Barcelona.

“De bedrijven zijn enthousiast over onze stagiairs. Ze zouden hen graag nog langer in opleiding hebben.”

Voor bedrijven is de stage een interessante opstap: ze zien de leerlingen aan het werk. Zo zijn ook vele stagiairs in hun stagebedrijf aan de slag gegaan, als jobstudent of als vaste kracht. Onze leerlingen hebben ook een volwassen houding en kiezen voor deze richting uit interesse voor de sector. De leerlingen zien de stage als het belangrijkste onderdeel van hun opleiding.

LOGOS heeft ook een belangrijk aandeel in de stages. Zij zorgt voor ondersteuning bij de zoektocht naar stagebedrijven en deelt vacatures met onze afgestudeerde leerlingen.

“LOGOS helpt bij het uitwerken van het leerplan en bij het versterken van de kennis van onze leerkrachten dankzij hun opleidingen. LOGOS is ook aanwezig op de stageverdedigingen van onze leerlingen waarbij ze feedback en inzichten geeft. Dankzij hen kunnen onze leerlingen ook regelmatig deelnemen aan interessante vormingen en events. LOGOS vormt voor ons een directe en essentiële link met de sector.”

Ook interesse in een logistieke opleiding? Bekijk de mogelijkheden.

29/06/2020