logo linkedin
logo facebook
logo youtube
logo international trade
logo international trade
Bekijk alle cases Ga terug

" Dossiers beheren van A tot Z. "

Mandeep en Kay

Assistant Forwarder, Leschaco nv

Aan de slag bij Leschaco: Mandeep en Kay vertellen

Mandeep Kaur en Kay Huyung hebben de opleiding Expeditie Skills van LOGOS en VDAB achter de rug. En die heeft hen geen windeieren gelegd. Beiden werken nu bij Leschaco, wereldspeler in de logistiek.

Mandeep is afkomstig uit India en woont al meer dan vier jaar in België. Ze heeft een diploma fysica, maar haar VDAB-consulent wees haar op de opleiding Expeditie Skills. “Ik spreek Engels en Frans. Talenkennis is een pluspunt in de internationale handel en logistiek. Na de oriëntatiesessie van LOGOS, twee interviews en een havenrondrit, begon de maritieme wereld me te boeien. Nu ben ik blij dat ik voor deze opleiding heb gekozen.”

Kay komt uit Vietnam en heeft een diploma International Business op zak. Sinds 2,5 jaar woont ze in België. “VDAB wees me op de opleiding Expeditie Skills omdat die mooi aansluit bij mijn diploma. Bovendien kon ik de cursus in het Engels volgen. Mijn interesse was onmiddellijk gewekt.”

Dossiers van a tot z

“We zijn allebei assistent-expediteur bij Leschaco”, vertelt Mandeep. “We verzorgen het volledige transport: van voor- tot natransport. We regelen de boekingen, douaneformaliteiten en alle andere documenten en contracten. Een heel gevarieerd takenpakket.” Kay: “Ik hou me vooral bezig met exportdossiers. Ik behandel de documenten voor de klant van a tot z. Ondanks mijn diploma internationale handel leer ik dagelijks bij van mijn ervaren collega’s.”

Werkdag bij Leschaco

Zowel Mandeep als Kay start haar werkdag rond half negen. “Eigenlijk is er geen vaste dagindeling. Alles hangt af van het aantal orders en de deadlines”, aldus Mandeep. “Ik check eerst mijn mails. Zo weet ik welke taken of problemen het dringendst zijn. Hoeveel dossiers ik afwerk per dag, hangt af van de grootte.”

Kay gaat verder: “We werken zowel in teams als zelfstandig. Dat is afhankelijk hoe groot een project is. Ik kan altijd rekenen op mijn collega’s als ik op problemen bots. We krijgen hier veel verantwoordelijkheid én de nodige flexibiliteit. Zolang we deadlines maar respecteren. Ik vind het een fijne job met voldoende vrijheid.”

Ervaring op de werkvloer

Kay spreekt goed Engels en Frans maar haar Nederlands staat nog niet op punt. Om talenten zoals zij de kans te geven op een geschikte baan volgt ze de opleiding in het Engels. Zo krijgt ze een goed inzicht in de werking van de logistieke sector in België. “In een internationale omgeving speelt talenkennis een belangrijke rol. Nu leer ik tijdens mijn werk goed en snel Nederlands. Ik heb ook een taalcoach. En tijdens de coronacrisis beluisterde ik opnieuw de conferencecalls. Daarvan stak ik veel op.”

Mandeep vindt de opleiding een goede basis. Al zijn er volgens haar wel bepaalde verschillen tussen theorie en praktijk. “Ik merk dat procedures toch ietwat anders worden aangepakt op de werkvloer. Ook documenten invullen, zoals een bill of lading, verloopt anders in de praktijk dan in de les. Al doende leer je toch nog altijd bij.”

Nodige competenties

Naast talenkennis zijn er volgens Mandeep nog andere competenties cruciaal. “We werken in een team van tien personen, dan moet je wel een teamplayer zijn. Gelukkig is de bedrijfscultuur bij Leschaco open-minded en multicultureel. Je moet stressbestendig zijn, maar is dat niet in de meeste jobs? Deadlines zijn erg belangrijk. Soms betekent dat langer werken. Maar ik woon dicht bij mijn werk en dat draagt toch bij aan mijn werkgeluk. Ook op het vlak van administratie en organisatie moet je je mannetje staan.”

Kay beaamt: “Om alles goed draaiende te houden, mogen deadlines en dringende orders je niet afschrikken. Aan de andere kant moet je veel geduld hebben, omdat andere partijen je soms laten wachten.”

Belangrijkste pluspunten

Voor Mandeep is de multiculturele ingesteldheid binnen het bedrijf een groot pluspunt. Ze krijgt ook de kans om te groeien en opleidingen te volgen zoals een cursus Frans en Incoterms 2020.

Kay vindt bijleren van haar collega’s een groot voordeel. “Er worden vaak teambuildings georganiseerd. Erg leuk! Ook de doorgroeimogelijkheden zijn een plus. En zolang je het werk goed doet en je de deadlines haalt, zijn er geen nadelen aan de job.”

Ook interesse in de werkzoekenden projecten van LOGOS? Meer weten over de sector en de beroepen? Check het hier!

11/06/2020